انجمن جی آی اس (GIS)
گام به گام با GIS........بخش 4-----(-Spatial Data Model (Raster Part - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن جی آی اس (GIS) (http://forum.arcgis.ir)
+-- انجمن: آموزش های گام به گام (http://forum.arcgis.ir/Forum-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D9%87-%DA%AF%D8%A7%D9%85)
+--- انجمن: آموزش گام به گام جی آی اس- ArcGIS (http://forum.arcgis.ir/Forum-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D9%87-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%AC%DB%8C-%D8%A2%DB%8C-%D8%A7%D8%B3-ArcGIS)
+--- موضوع: گام به گام با GIS........بخش 4-----(-Spatial Data Model (Raster Part (/Thread-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D9%87-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D8%A7-GIS-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-4-Spatial-Data-Model-Raster-Part)



گام به گام با GIS........بخش 4-----(-Spatial Data Model (Raster Part - Parvane - ۰۷-۲۰-۱۳۹۳

همین طور که در بخش قبلی مدل های داده ی مکانی رو با توضیح مدل های برداری شروع کردیم و در این بخش روی مدل های داده ی رستری کار میکنیم .شناخت ماهیت پدیده ها و مدل کردن این داده ها، برای نمایش در فضایی خلاصه تر برای تحلیل ها، یکی از اصول کلی در یک پروژه ی GIS به حساب میاد.

[تصویر:  realworld.GIF]




رستر از تقسیم کردن مکان به سلول هایی (پیکسل) که در کنار هم فضای مطالعاتی رو کامل میکنن تشکیل شده . در واقع میشه گفت پدیده ی مورد نظر ما رو موزاییک بندی میکنه که در اصطلاح Tilling گفته میشه و هر موزاییک ( هر سلول ما دارای یک خصوصیت از عارضه ی مورد نظر رو داراست.).

پیکسل ها با هم تداخل ندارند و فضای خالی و به اصطلاح گپ هم نباید بین این موزاییک بندی ایجاد بشه. در واقع در مدل رستری روابط مکانی به صورت غیر مستقیم در همین شرایط قرار گرفته . در اصطلاح به صورت Implict قرار گرفته.

پس با موزاییک کردن سطح زمین ، فضایی بدون ارزش و مقدار باقی نمیمونه.ما برای هر نقطه یک مقدار خواهیم داشت که نتیجه هدف ما رو به مدل کردن پدیده های پیوسته( Continious field) میرسونه .


به طور کلی ابعاد پیکسل ها برای نمایش پدیده ها بسیار مهم هستن.

[تصویر:  cell.GIF]

هر چقدر ابعاد این سلول ها کوچکتر باشه، جزییات بیشتری رو میتونیم نمایش بدیم .امادر مقابل پردازش کند تر و حجم بیشتری از فضای کاری اشغال میشه .

[تصویر:  %D8%B2%D8%AB%D9%85%D9%852.GIF]


♦ رستر میتونه یک عکس هوایی، تصویر ماهواره ای ،حتی یک نقشه ی اسکن شده باشه .


[تصویر:  rasterr.GIF]


در پدیده های طبیعی ، که تحت عنوان Feildمعرفی شدن، علاوه بر پیوستگی ، گسستگی هم تعریف میشه .!!!!
در واقع در بخش Feild ما دو نوع تقسیم بندی میتونیم داشته باشیم .
• Thematic(Discrete)
• Continuous


فیلد های گسسته میتونن نوع خاک، نوع کاربری اراضی باشن ،در مدل رستری ارزش هایی که به هر پیکسل برای نمایش این خصوصیات داده میشه اعداد صحیح هستند .مثلا نوع خاک الف =1 یا نوع خاک دوم =3
در مقابل ،در مدل کردن پدیده های پیوسته ، مقادیر اعشاری هم میتونیم بعنوان ارزش به هر سلول بدیم .مثلا ارتفاع یک منطقه .

حتی در پدیده های ساخت دست بشر هم میتونیم از مدل رستری استفاده کنیم . به همین خاطر در یک پروزه ی GIS شما باید بدونید چه خروجی و چه نتایجی رو انتظار دارید . و نسبت به شرایط پروژه، مدل مناسب رو استفاده کنید.





مزایا و معایب مدل رستری


معایب:

1) برخلاف داده های برداری در اینجا به علت حجم بالای داده از فشرده سازی استفاده میشود.
2) چنانچه ابعاد پیکسل بزرگ باشد، تصویر ی گویا نخواهیم داشت . ابعاد پیکسل هم هر چقدر کوچکتر ،نمایش عوارض نرم تر و با جزییات بیشتر اما حجم داده افزایش می یابد .
3) نمایش روابط توپولوژی بسیار مشکل است .روابط مکانی به طور غیر مستقیم در خود ساختار این مدل قرار گرفته است.
4) تبدیلات سیستم تصویر مشکل است و با روش هایی که برای حل این مشکل ارائه داده شده حجم زیادی اشغال میشود که باعث کندی در پردازش ها و تحلیل ها میگردد.
5) نگهداری و بروز رسانی داده های برداری به نسبت داده های رستری آسانتر است . برای بروز رسانی داده های رستری نیاز به تولید مجدد داده ی رستری با ویزگی های جدید داریم . که این مساله زمانبر است.


مزایا:
1) به دلیل ماهیت ساختار این داده ها در مدل های ریاضی و تحلیل های کمی بسیار کارا هستند.
2) ساختار داده ی پیچیده ندارند.
3) به نسبت تکنولوژی ارزانی هستند.
4) امکان مدل سازی پیشرفته و تحلیل های فضایی مانند Overlyaing-filtering وجود دارد.
5) موقعیت جغرافیایی هر سلول یا پیکسل در خود فضای ماتریسی یا شبکه ای که تشکیل داده قرار گرفته و نیاز به ذخیره ی موقعیت تک تک پیکسل ها نیست .
6)برای نمایش پدیده های گسسته(منظورالبته در بخش Field)،مدلی مناسب است.

در فایل مرتبط هم منظور در بخش فیلد است نه Object
********************************************
توضیحات کاملتر این بخش در فایل PDF ای که برای این بخش آماده کردم قرار داره و پیوست این تاپیک شده.

4 فیلم آموزشی کوتاه زبان اصلی، از مفاهیم وکتور و رستر و آشنایی با این داده ها در محیط نرم افزاری هم پیوست این تاپیک کردم.
در نهایت یک فایل هم پیوست شده که برای مطالعه ی کلی مباحث میتونه کمک کنه.
امیدوارم مفید باشن.
موفق باشید ..............................